75.000 Kr.

Citroën Dyane 6 Hatchback

Detaljer
Model Hatchback
Årgang 1980
Km-stand 96775 km
Motor 2-cyl.
Gear Manuelt
Farve Orange
Hk 33
DK afgift N/A
Leasing Mindre egnet
Udstyr
  • Soltag
Sælgers beskrivelse

BLIV ENDELIG SIDDENDE
Når først du sætter dig ind og smækker døren, bliver du siddende. Og det er godt, at man sidder godt, for du kommer sandsynligvis til at sidde der længe – du kan nemlig ikke komme ud. Du kan ikke finde dørhåndtaget! Men gå ikke i panik. Selvfølgelig er det der! Det er et lille forsænket håndtag oppe under dørpanelet lige under vinduet. Elegant og meget praktisk – når man altså ved, hvor det er.

Det var en af vores medarbejdere der tilfældigt så den på en tankstation. Han faldt selvfølgelig straks for den, og spurgte ejeren om den tilfældigvis var til salg. ”Alting er jo til salg – det er kun et spørgsmål om pris” sagde han så. Forhandlingerne stod på i lige så lang tid som det tog at fylde tanken op. Nøglerne skiftede hænder og handlen faldt på plads – inklusiv den fulde tank!

Citroën Dyane er dybest set en 2CV i ulveklæder, men betragtes generelt ikke som samlerobjekt eller som lige så værdifuld som den originale 2CV. Det mener vi, er en grov misforståelse – vi synes, at den er super cool! Og så er den ekstrem tidstypisk og ved at være temmelig sjælden.

Citroën købte Panhard i 1963 og gav straks deres designere en udfordring. De skulle skabe en 'bedre' 2CV. Resultatet kom i 1967 og havde renere linjer, en praktisk hatchback, lidt mere ydeevne og luksus som f.eks. et instrumentbræt og glidende vinduer i stedet for dem der altid sad og flappede op og ned i vinden.

Bilen er ikke stor, men der er alligevel imponerende meget plads indeni. Hele taget er fremstillet af kanvas og ruller let tilbage, så bilen på den måde trylles om til en cabriolet. Forhjulstrækket betyder, at alle de støjende, olieagtige dele ligger foran i bilen, hvilket efterlader et dejligt fladt gulv og masser af plads til dig, din familie, venner, hund, kat, akvariefisk og bagage.

Nej – det er ikke en knage til at hænge din hat på. Det er gearstangen – et såkaldt ”paraplygear.” Hvis ikke man ved hvordan man gør, kan det godt være en udfordring – ligesom at finde dørhåndtaget. Men det er let nok: Du roterer mod uret og trækker tilbage for første gear, eller også er det noget med at skubber fremad, trække ud og derefter en drejning med uret. Frem og til højre. Men det er egentlig bare et H-mønster (med 1. hvor 2. normalt er, og R hvor 1. normalt er. 4. er hvor R normalt er osv…) Du finder helt sikkert ud af det – hvis franskmændene kan, så kan du også!

Du og dine passagerer er forhåbentlig søstærke, for det gynger godt afsted, når man kører. Affjedringen på Dyane og 2CV er legendarisk: For- og baghjul på hver side deler nemlig en torsionsfjeder mellem sig, og når det ene hjul går op, modvirker det andet bevægelsen. Resultatet er en utrolig stabilitet med masser af rul fra den ene side til den anden. Men rolig - intet hjul forlader nogensinde jorden, og det giver en fantastisk evne til at køre på ujævne veje.

Med en acceleration der sikrer, at du aldrig kommer først fra start og aldrig kommer over 120 km/h, giver den lille luftkølede boxermotor til gengæld simpel driftsikkerhed og stabilitet. Vi synes, at den hyper-orange Dyane 6 fra 1980 er helt unik og dybt charmerende – og så er den i fabelagtig god stand!

P.S. Selvom både Dyane og Ami skulle erstatte ikoniske 2CV, lykkedes det ikke. 2CV overlevede dem begge med mange år. C'est la vie.

Km aflæst 96.775